Har du någonsin upplevt att du har en inre bedragare som ständigt ifrågasätter dina prestationer och utgör ett hot mot din självkänsla? Kanske har du en vän, kollega eller en familjemedlem som, trots att de har uppnått betydande framgångar, kämpar med att tro på sig själv. Denna inre konflikt har ett namn ”Impostor-fenomenet” (Impostor phenomenon) och kallas ofta för bluffsyndromet eller Imposter syndrome.
Bluffsyndromet är en vanlig mänsklig upplevelse som drabbar uppemot 70 % av befolkningen någon gång i livet. Det är en känsla av att inte förtjäna sin framgång och en oro för att bli påkommen. När dessa känslor dominerar över tid kan de ge upphov till en rad utmaningar så som ökad stress, ångest, nedstämdhet, utmattning och en ohälsosam strävan efter perfektion som hindrar oss från att nå vår fulla potential.
Organisatoriskt är detta ett problem då det bland annat kan leda till minskad innovationsförmåga, problemlösning och funktionell dumhet.
Vi kommer gå igenom
- Introduktion till vad Bluffsyndromet och självmedkänsla är.
- Vilka konsekvenser Bluffsyndromet kan ha för individen, teamet och arbetsgivaren.
- Hur man vet om man själv eller någon annan är drabbad.
- Vad det beror på och hur man kan behandla det.
- Arbetsgivarens roll och ansvar.
- Frågor och svar.
Datum & tid
Anmälan: Anmäl intresse via formuläret nedan.
Värdar
Jens Boman är läkare och docent. Arbetar med forskning, undervisning, handledning och coachning med fokus på personlig och professionell utveckling, chefskap, ledarskap och självledarskap. Bedriver aktuell forskning inom områdena emotionell intelligens, impostor-fenomenet, stress/utmattning och självmedkänsla. Lång erfarenhet av chef-/ledarskap och blev 2012 utsedd till Sveriges Bästa Verksamhetschef av Institutet för Medicinsk Rätt.
Frida Mangen är personalvetare/beteendevetare som arbetar som konsult och föreläsare inom HR, organisation, ledarskap och förändringsledning. Hon driver även podcasten AgilaHRpodden.
Desirée Rova är personalvetare med en bakgrund som HR och organisationskonsult. Hon har grundat MyNeeds 2011 och tilldelats innovationspris 2013 för metoden. Hon är författare till boken “Motiverad! – en handbok i motivationsbaserat ledarskap” och föreläser om ämnet.