Senaste AI-nyheterna med Ola Andersson

AI FÖR FOLKET

Vår gäst för veckan är kulturvetaren som sadlade om och idag arbetar som redaktör och projektledare på LRF Media. Känd för sin förmåga att spana in framtidens teknik, är han också en vår återkommande gäst som uppdaterar oss på de senaste AI-nyheterna.

Tillsammans utforskar vi EU:s AI Act och dess potential att omforma branscher genom nya affärsmodeller baserade på försäljning av träningsdata. Vi diskuterar hur generativ AI inte bara blir en del av vår mjukvara, utan även formar hur vi interagerar med tekniken i vårt dagliga liv. Kan AI snart hantera dina tandläkarbokningar eller hålla koll på din försvunna katt? Vi djupdyker i dessa frågor och pratar även om den humanoida roboten Figure 1, utrustad med ChatGPT, och dess förmågor.

Översikt av avsnittet

I detta avsnittet av ”AI för folket” med Ola Andersson diskuteras tre huvudteman: viktiga AI-nyheter att veta, bra att veta och kul att veta.

I den första delen, ”viktigt att veta”, diskuteras det att AI börjar regleras allt mer, särskilt med tanke på EU:s initiativ att reglera användningen av AI. Det nämns även att stora AI-företag nu måste betala för träningsdata, vilket kan påverka tillgången till data för mindre aktörer. Diskussionen berör också risken för bias i AI-algoritmer och hur företag som Apple kan börja integrera AI direkt i sina produkter, vilket skulle göra tekniken ännu mer tillgänglig för användarna.

I den andra delen, ”bra att veta”, diskuteras hur AI börjar flytta in i befintliga tjänster och produkter, som Microsoft Office och appar. Det nämns även att Apple ryktas förhandla med Google och OpenAI för att använda deras AI-lösningar i iPhone. Diskussionen berör också potentialen för AI att integreras i vardagliga föremål och göra dem mer användarvänliga.

I den sista delen, ”kul att veta”, nämns Nvidias presentation av en humanoid-robot som integrerar en AI-chattbot. Roboten, kallad Figure 1, kan interagera med människor och utföra uppgifter som att plocka äpplen. Diskussionen berör hur denna typ av teknologi, som tidigare varit science fiction, nu börjar bli verklighet och hur den kan påverka vardagen genom att integreras i olika produkter och tjänster.

Översikten är transkriberad med Deepgram och sedan sammanfattad med ChatGPT.

 

För dig som vill lära dig mer så har FolkEtt två utbildningar: AI 💛 HR och Kom igång med Generativ AI – digital utbildning