Tempen på AI Sverige med Joakim Jardenberg

AI FÖR FOLKET

I veckans avsnitt  gästas vi av Joakim Jardenberg, känd för sina insiktsfulla och lättillgängliga #ensakidag-filmer om teknik och AI. Han är rådgivare, affärsängel, bloggare och medieguru som idag arbetar på Volvo group. Vi diskuterar idén med “check” eller AI-körkort och betonar vikten av att ha robusta säkerhetssystem likt rejäla säkerhetsbälten, som tillåter oss att ’köra i diket’ och lära av misstagen, snarare än att bara fokusera på de potentiella riskerna med AI. Vi utforskar även orsakerna till att Sverige ligger efter i AI-mognaden.

 

Översikt av avsnittet

Joakim berättar om sin bakgrund och erfarenhet inom internetbranschen och hur han numera arbetar som strategikonsult på Volvo Group med fokus på att förstå människors beteende, teknikens möjligheter och affärer. Han delar också med sig av sitt engagemang för att sprida kunskap genom små pedagogiska filmer och diskuterar drivkraften bakom detta.

Diskussionen fortsätter med att utforska varför Sverige kanske ligger efter när det gäller AI-mognad. Joakim nämner att Sverige har varit stolt över sin digitaliseringshistoria och har inte alltid tagit AI-utvecklingen på allvar. Han pekar även på EU:s fokus på att minimera risker istället för att maximera möjligheter som en potentiell orsak till Sveriges efterblivenhet inom AI.

Joakim delar också exempel på hur han personligen använder AI i sitt arbete, inklusive att använda ChatGPT som en sparringpartner för att diskutera affärsstrategier och skapa anpassade AI-modeller för olika ändamål.

Diskussionen breddas till att inkludera tankar om hur Sverige kan främja AI-användning och kunskap i samhället, inklusive idén om att införa en ”AI check” för att ge människor tillgång till AI-verktyg och tjänster.

Joakim delar också sina tankar om de potentiella farorna med AI, inklusive risken för överreglering och brist på balans mellan innovation och säkerhet. Han jämför detta med flygbranschen där en kultur av att lära av misstag har lett till ökad säkerhet.

Avsnittet avslutas med en diskussion om vikten av att fortsätta lära och utvecklas inom AI-området samt uppmaningar till lyssnarna att följa och prenumerera på ”AI för folket” för att inte missa kommande avsnitt.

Översikten är transkriberad med Deepgram och sedan sammanfattad med ChatGPT.

 

För dig som vill lära dig mer så har FolkEtt två utbildningar: AI 💛 HR och Kom igång med Generativ AI – digital utbildning